Orang ramai menyambut baik langkah Jabatan Agama Islam Perak (Jaipk)
yang sudah mengeluarkan 100 surat peringatan kepada pengusaha restoran
di negeri ini agar tidak bersubahat menjual makanan kepada individu yang
tidak berpuasa sepanjang Ramadan.
Langkah itu dianggap wajar sebagai tindakan awal untuk memastikan
Ramadan yang dianggap bulan mulia tidak tercemar dengan gelagat individu
yang tidak berpuasa.
Penyelia Restoran Naina Mohamed yang beroperasi 24 jam, Samsudin Noor
Mohamed, 65, berkata, dia mengenakan syarat iaitu makanan yang dibeli
tidak dibenarkan makan di restoran tersebut, sebaliknya hanya boleh
bungkus kepada semua pelanggan Muslim pada waktu tengah hari dan petang
sepanjang Ramadan.
Menurutnya, sejak syarat berkenaan dikenakan, jumlah pelanggan ke
premisnya berkurangan khususnya pada waktu siang, namun tidak
menjejaskan perniagaan di restoran berkenaan.
“Kita melarang pelanggan Islam untuk makan dan minum di sini (restoran)
pada waktu siang. Jika nak perlu bungkus dan bawa balik.
“Tindakan ini sebagai menghormati Ramadan dan tidak mahu ada pelanggan Islam makan pada waktu siang di restoran ini,” katanya.
Samsudin berkata, premisnya akan terus beroperasi sepanjang Ramadan
demi memberi kemudahan kepada orang ramai, khususnya pelanggan tetap di
premisnya.
"Bagaimanapun hanya pelanggan bukan Islam sahaja yang dibenarkan untuk makan dan minum di premisnya pada waktu siang.
“Kita buka macam biasa, 24 jam sehari. Alhamdulillah, setakat ini
operasi restoran ini tidak terjejas kerana ramai yang datang ke sini
pada waktu petang dan lewat malam untuk menonton Piala Dunia,” katanya.
Sementara, penyelia restoran 24 jam, Nasi Kandar de Tasek, Rafiq
Rahmatullah, 27, menyifatkan tindakan tidak membenarkan pelanggan Islam
makan restoran adalah langkah tepat.
Menurutnya, tindakan berkenaan dapat menghalang umat Islam untuk makan
dan minum di khalayak ramai pada waktu siang di bulan Ramadan.
“Dahulu kita boleh nampak orang Islam yang tidak puasa makan. Tapi sekarang, kita tidak mahu perkara sama berulang.
“Kita hanya bungkus makanan dan minta mereka bawa makanan tersebut ke rumah,” katanya.
Rafiq turut menceritakan pengalamannya berdepan seorang lelaki yang
datang ke premisnya untuk mendapatkan makanan pada waktu siang di bulan
Ramadan.
Katanya, lelaki berkenaan memberi alasan makanan berkenaan dibelikan untuk anak-anaknya di rumah.
“Apa pun, kita memang tidak benarkan sesiapa pun makan dan minum pada waktu siang. Jika ada, kita akan halau,” katanya.
Bagi penyelia Restoran Nasi Vanggey, Ibrahim Ali Asyraf Ali, 34, pula
menyifatkan, alasan membeli untuk anak atau untuk bekalan orang sakit
sebagai alasan biasa.
Bagaimanapun pihaknya akan tetap memberi makanan sebagaimana yang
dipesan oleh pelanggan dengan syarat ia perlu dibungkus dan dibawa
pulang.
“Apa yang dipesan, tidak boleh dimakan di restoran. Mesti dibawa balik
untuk dimakan. Kita tidak tahu betul atau tidak alasan yang diberi
pelanggan. Mungkin ada yang betul, contohnya, untuk anak-anak atau orang
tua,” katanya.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan