Ahad, 10 Jun 2012

Nenek nyaris dirogol penyamun

“Tolong jangan rogol saya, saya sudah tua.”

Demikian rayuan seorang warga emas, Chan, 73, untuk menyelamatkan diri selepas menyedari seorang penyamun cuba merogolnya di rumahnya di Kampung Ulu Perting, dekat Bentong.

Nasib menyebelahinya apabila rayuannya didengari menyebabkan penyamun itu membatalkan hasrat untuk merogol, tetapi bertindak menjerut lehernya menggunakan tali hingga pengsan. Saya tidak sedarkan diri sehingga terasa simbahan air hingga basah seluruh badan,” katanya.

Dalam kejadian lebih kurang jam 11 malam itu, Chan bersendirian menonton televisyen di ruang tamu, manakala suaminya, Yim, 75, sedang tidur di dalam bilik.

Menurutnya, ketika itu dia terdengar bunyi mencurigakan di bilik tidur anak perempuannya.

“Saya terus menuju ke bilik itu dan memetik suis lampu untuk melihat apa berlaku. Namun terkejut apabila mendapati seorang lelaki berpakaian celoreng dengan penutup muka sedang mengacukan senapang tepat ke muka saya,” katanya.

CHAN berkata, suspek dipercayai masuk ke dalam bilik tidur anak perempuannya itu melalui tingkap yang dipotong.

Chan berkata, suspek dipercayai pergi ke dapur untuk mengambil air sebelum bertindak menyiram air ke muka dan seluruh anggota badannya menyebabkan dia sedar daripada pengsan, namun ketika itu dia mendapati suspek sudah menghilangkan diri.

Menurutnya, selepas kejadian itu, dia hanya mendiamkan diri sehingga keesokan paginya kerana tidak mahu mengganggu suaminya tidur.

“Suami bertindak membuat laporan polis berhubung perkara itu sebelum pasukan penyiasat datang ke kediaman kami.

“Leher saya masih sakit dan terdapat kesan merah akibat jerutan itu.

Tetapi saya lega kerana tidak diapa-apakan suspek,” katanya.

Dia berkata, setakat ini dia dan suami masih belum dapat mengesan barangan yang hilang memandangkan suspek menggeledah bilik anak perempuannya yang kini bekerja di Melaka.

Pemangku Ketua Polis Daerah, Deputi Superintendan Mohamad Mansor Mohd Nor berkata pihaknya mengesahkan menerima laporan berhubung kejadian tersebut.

Menurutnya, polis tidak menolak kemungkinan ia dilakukan suspek sama yang terbabit dengan kejadian samun pada 29 Mei lalu di Kampung Kemansur.

“Ia berikutan modus operandinya hampir sama termasuk membawa senjata jenis senapang. Kami memandang serius mengenai kejadian ini dan akan menjalankan siasatan terperinci,” katanya.

Mohamad Mansor berkata, strategi polis untuk menyiasat kes itu juga tidak boleh didedahkan kepada umum, namun perkembangan terkini akan dimaklumkan dari semasa ke semasa.

Menurutnya, penduduk diminta tidak bimbang melampau, namun mereka dinasihatkan supaya lebih berhati-hati dan mempergiatkan kawalan keselamatan di kampung masing-masing dengan Jiran tidak melepaskan peluang melihat tingkap dipotong suspek. Anjing pengesan turut digunakan dalam operasi. bantuan polis.

Tidak cukup dengan itu, suspek yang memakai baju celoreng tanpa menutup muka turut tergamak mengacukan selaras senapang patah ke arah mangsa dalam kejadian pukul 11 malam tersebut.

Pemangku Ketua Polis Daerah Bentong, Deputi Supritendan Mohamad Mansor Mohd. Nor berkata, semasa kejadian, mangsa menonton televisyen sendirian di ruang tamu manakala suaminya tidur di dalam bilik.

"Mangsa yang asyik menonton televisyen tidak sedar suspek masuk ke rumah mereka melalui tingkap sebuah bilik tidur sebelum menghampirinya dan meminta berdiam diri.

"Suspek kemudian mengacukan selaras senapang patah ke muka wanita itu dan cuba merogolnya tetapi mangsa merayu agar tidak dirogol.

"Suspek kemudian mengeluarkan tali dan menjerut lehernya sehingga sesak nafas dan pengsan di atas lantai," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Katanya, melihat keadaan mangsa yang pengsan, suspek mengambil satu baldi air di dapur sebelum menjirus muka mangsa sehingga tersedar.

Tambahnya, suspek kemudian menggeledah rumah untuk mencari barangan berharga lalu melarikan diri.

"Mangsa mengejutkan suaminya selepas itu dan membuat laporan di Balai Polis Bentong. Kita percaya suspek ialah penyamun sama di Kampung Kemansur di sini pada 29 Mei lalu yang turut menyebabkan mangsanya terbunuh akibat ditembak," katanya.

Mohamad Mansor berkata, pihaknya menggunakan Unit Anjing Pengesan (K9) bagi mengesan jejak yang ditinggalkan suspek terbabit.

Tambahnya, mangsa tidak mengalami sebarang kecederaan dan jumlah kerugian sebenar masih lagi dalam siasatan.

Orang ramai yang mempunyai maklumat berhubung kejadian terbabit diminta menghubungi Balai Polis Bentong di talian 09-2222222 atau balai polis berhampiran bagi membantu siasatan.

2 ulasan:

 1. margeemar: pro umno mca is anti buddhist in malaysia
  敬爱的佛教伩徒,
  有关马來西亜,吉隆坡,甲洞帝沙再也 (暹寺) 三宝寺 Samnak Sambodhi Buddhist Association No.19-21 Jalan 38 Taman Desa Jaya, Kepong 52100 Kuala Lumpur, Malaysia. 所发生的纠纷, 经过阅读了,Venerable Phra Piya Thammo 和尚及叶金福律师 (Yip Kum Fook) 的双方书信之后, 再经实地旁听了觧,做为中间人,我要客观实事的说:
  1.当一个和尚、初出道 (小学生),在修行, 若有缺点, 那是难免.他马华公会鹅唛區会主地席叶金福律师(Yip Kum Fook),却心眼看不顺,就电招警万到耒佛教之圣地要扣畄和尚耒耻唇出家人, 这是绝对不许可, 除非是殺人放火之大罪悪.
  2.他身为马华公会鹅唛區会主席叶金福律师 (Yip Kum Fook),却反其道而行, 在佛寺不依佛法而軽视佛教的精神, 以傲慢的手段,帶领一般黑社会的人耒挑衅和尚打架, 这也是不该有、更不是佛教修行者的行为.
  3.佛教的圣地, 其主要的目地, 是让眾生修佛道, 不是政治争執的地方. 他马华公会鹅唛区会主席叶金福律师 (Yip Kum Fook), 却利用佛教之圣地当政治活动的场所。如此果敢冒犯佛陀的教誨,更是大大的罪悪。
  囯有囯章,彿有佛法,家有家规. 如果出家人有何不对之处, 他叶金福律师 (Yip Kum Fook), 为何不向主持和尚投?让出家人自依和尚的條规处理、却强权一味要显示他是马华公会鹅唛区会及三宝寺理事会主席, 无法无天的应用霸道手段践踏佛教之圣地.为什么。。。。。为什么.
  至今, 他叶金福律师 (Yip Kum Fook),不当不歉愧,还要狡辩, 这又证明了他说一套, 做的又是另一套, 囗是心非, 所谓的两舌, 相当阴险. 身为律师, 受高深教育, 却应用如此悪毒, 横蛮无礼的作风污辱和尚, 相等于是耻辱佛教伩仰者。他叶金福律师(Yip Kum Fook)不向主持和尚投诉, 却自承英雄,电招外耒者.请问,身为將近20年的三宝寺主持和尚兼顾问,也是第一位 自筹建寺的大功臣,在大马南傳泒中,是闻名遐邇的高僧.其脸要放在那裡?同样的,要是台湾星雲大师的佛寺沙彌犯錯, 理事会没有礼貌自作主张,电招警方要扣畄其沙彌.我敢请问!星雲大师的自尊是怎样的感受?他叶金福律师(Yip Kum Fook)是后耒者,担任理会主席也不久, 竟敢应用如此,目无尊長的方式对待住持,间接的就是告大家,强迫住持和尚必远離,雀巢鸠要佔。这种用心不良, 有老千之谋, 的确令人不敢恭维。
  縱观以上几项重点,我不是盲目的護持三宝, 而是要坦白的说;他叶金福律师 (Yip Kum Fook) 身受高深教育, 为律师者,本应通情达理才是,但遗憾的是, 却令人惊觉, 他厡耒就是彿书裡所讲的狡猾且残忍的此颣人。他叶金福律师 (Yip Kum Fook),利用他的专业知識, 懂得包裝自己的道德守則,以宗教为幌子手,到处募款,商业经营, 政治活动为重, 并没依循佛教宗教守则行事, 也没对人道作出任何貢献, 只不过借宗教之名捞取权和私利而己。
  在此, 我奉劝, 他马华公会鹅唛区会主席叶金福律师 (Yip Kum Fook), 好自为之, 免因果報应.

  BalasPadam
 2. Now the SAMNAK SAMBODHI BUDDHIST TEMPLE (吉隆坡甲洞帝沙再也三宝) will collapse and be destroyed not long time because of this president DATUK YIP KUM FOOK叶金福, he runs the Buddhist temple like a political system, any member he doesn't like, he will fire and make trouble for them until they leave the membership committee.

  And now the Malaysian Buddhists don't go to the Temple because many people know about the problem but some believers from Myanmar still go there, the local people are very angry with the committee because they are only waiting for donations

  This DATUK YIP KUM FOOK叶金福 is a liar and lies everywhere because he is a lawyer, some can trust him and see him as an expert lawyer in the Kepong area but some say his lawyer is like crocodiles waiting to eat meat only, which people stupid are trapped by him

  Finally, we don't need to say more because when you research or type in GOOGLE and YOUTUBE about YIP KUM FOOK叶金福, you can see many comments and posts about him there, we hope everyone should be careful with him

  Sharing by Ah Keong, founding committee member of SAMNAK SAMBODHI BUDDHIST TEMPLE (吉隆坡甲洞帝沙再也三宝)

  BalasPadam

'Like' Facebook

Rakan-rakan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...