Jumaat, 29 Jun 2012

Nuar NGARNGEH Kerajaan lupus PTPTN sebelum PRU13


Nampaknya Nuar-Al Sodomi akan terlopong sebab kerajaan umumkan pelupusan pinjaman PTPTN sebelum sempat berlaku Pilihanraya Umum ke 13. Ini berikutan janji-manisnya yang akan melupuskan PTPTN sebaik sahaja Pakatan Rakyat menang dalam PRU13 yang akan datang.

Kepada pelajar yang tidak layak untuk dapat pelupusan PTPTN mereka, harap bayar balik 'pinjaman' tu. Ini hanya untuk yang berkeputusan cemerlang sahaja, takkan nak hadiah jugak kot dah hangpa tak score dalam exam. Jangan putus asa, takpe cuba lagi di masa akan datang, belajar rajin-rajin.


Berikut adalah keratan akhbar tempatan tentang pelupusan PTPTN.


TEMERLOH 29 Jun - Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) melupuskan pinjaman pendidikan sebanyak RM475.046 juta kepada 16,959 graduan yang mendapat Ijazah Sarjana Muda Kelas Pertama sehingga 31 Mei lepas.

Pengerusi PTPTN, Datuk Ismail Mohamed Said berkata daripada jumlah itu, seramai 12,529 pelajar dikecualikan daripada membayar balik pinjaman bernilai RM359.26 juta apabila pinjaman mereka ditukarkan kepada biasiswa.

Katanya seramai 4,430 bekas pelajar tahun 2005, 2006 dan 2007 yang lulus cemerlang dengan mendapat Ijazah Sarjana kelas pertama turut menikmati pengecualian itu yang membabitkan peruntukan RM116.2 juta.

"Sebelum ini graduan cemerlang ini tidak mendapat pengecualian tersebut tetapi kerajaan baru-baru ini bersetuju untuk mengecualikan mereka daripada membayar balik pinjaman," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menyampaikan Wang Pendahaluan Pembiayaan (WPP) kepada 124 pelajar kawasan Parlimen Kuala Krau yang berjaya memasuki institusi pengajian tinggi awam tahun ini di sini, hari ini.

Ismail, yang juga Ahli Parlimen Kuala Krau, berkata kerajaan membelanjakan antara RM5 bilion hingga RM6 bilion setahun bagi pinjaman kepada pelajar yang memasuki institusi pengajian tinggai awam dan swasta dan sehingga 31 Mei lalu, PTPTN telah memberi pinjaman kepada 1.98 juta pelajar membabitkan peruntukan RM44.18 bilion.

Menurutnya, kerajaan tidak bercadang memberhentikan pemberian pinjaman itu bagi melahirkan lebih ramai rakyat berilmu untuk mewarisi kepimpinan negara pada masa akan datang. - BERNAMA* Maap...takde gambor Nuar Al-Sodomi, dah meluat gua.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

'Like' Facebook

Rakan-rakan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...