Isnin, 13 Ogos 2012

Pain dah kerat anu, gangsa untuk PandelelaPenerjun negara, Pandelela Rinong Pamg mencipta sejarah nasional semalam dengan memenangi pingat gangsa Olimpik untuk acara terjun 10m platform wanita, pingat selain badminton pertama negara, serta menjadi wanita Malaysia pertama memenangi pingat di Olimpik.
Atlet kelahiran Sarawak Pandelela mendapat gangsa dengan jumlah mata 359.2, hanya 7.3 mata di belakang penerima pingat perak, Brittany Broben dari Australia. Chen Roulin dari Republik Rakyat Cina menguasai acara itu dengan jumlah mata sangat tinggi: 422.3. Dari awalan acara lagi, Chen menunjukkan prestasi mengkagumkan dengan meninggalkan lawannya yang terdekat di pertengahan acara dengan beza mata melebihi 40 .


Pandelela Rinong Pamg dipeluk selepas memenangi pingat gangsa dalam acara terjun 10m platform akhir di Kejohanan Olimpik 2012 London di Pusat Akuatik semalam. — Gambar Reuters
Walaupun tidak dapat menandingi mata dikumpul Chen, penerjun-penerjun lain bersaing begitu hangat sehingga pemenang perak dan gangsa hanya ditentukan pada pusingan akhir. Pada awalnya, peluang Pandelela mencapai pingat nampak tipis setelah membuat kesilapan dalam terjunan pertama dan ketiganya, tetapi mencapai mata konsisten dalam terjunan yang lain.
Berusia 19 tahun, Pandelela menyertai pasukan terjun nasional pada umur 14 dan telah membuat pencapaian agak mengesankan termasuklah menjadi warga Malaysia pertama merangkul pingat emas dalam acara terjun di Sukan Komanwel di New Delhi (10m platform). Beliau juga memenangi pingat perak dalam acara 3-meter dan 10-meter papan anjal di Kejohanan Olimpik Belia di Singapura. Pandelela juga merupakan pemenang anugerah Olahragawati Nasional tahun ini serta menjadi atlet wanita pertama ditugaskan membawa bendera negara dalam kontinjen Olimpik tahun ini.

Dengan kemenangannya, jumlah pungutan pingat Olimpik Malaysia tahun ini berjumlah dua, ditambahkan kepada pingat perak yang dimenangi pemain badminton Datuk Lee Chong Wei. Tahun ini, Malaysia menghantar seramai 30 atlet untuk 9 acara: memanah, olahraga, badminton, berbasikal, terjun, pedang, kapal layar, menembak dan renang.

Berikutan kemenangan ini, seorang facebooker mulut bacul telah menghilangkan diri gara-gara takut 'kote'nya dipotong. Dipercayai mamat yang berasal dari kelate ini menggunakan nama JOHARI PAIN, telah masuk ke Siam untuk membuang 'kote' nya. Ini adalah untuk menunaikan cabaran dejavu yang disuarakan sendiri oleh PAIN ini yang tidak percaya bahawa atlet negara ini akan mampu menang pingat dalam sukan Olimpik.

Mana kau lari hoi, PAIN???Tiada ulasan:

Catat Ulasan

'Like' Facebook

Rakan-rakan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...