Rabu, 3 Oktober 2012

SPRM tangkap sindiket cukai jalan kenderaan


Di Ipoh, Mahkamah Majistret di sini mengeluarkan perintah tahanan reman selama empat hari bermula hari ini terhadap lapan lelaki bagi membantu siasatan kes memperbaharui cukai jalan kenderaan tanpa mengikut prosedur.

Perintah reman itu dikeluarkan oleh Majistret Shamsol Azwa Martadza selepas pegawai penyiasat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Putrajaya Mohamad Zamazuwarey Zahari mengemukakan permohonan itu.

Kesemua suspek berumur antara 38 hingga 56 tahun itu ditahan di sekitar Ipoh, Manjung, Taiping dan Batu Gajah bermula 8.30 pagi hingga 2.50 petang semalam.

Mereka dipercayai anggota sindiket yang menjalankan kegiatan memperbaharui cukai jalan kenderaan yang diseludup dan tamat tempoh melebihi setahun.

Mohamad Zamazuwarey ketika ditemui pemberita berkata kesemua suspek dipercayai orang awam yang bergiat aktif sebagai orang tengah dalam kegiatan tersebut.

"Proses memperbaharui cukai jalan pemilik kenderaan perlu mengikut prosedur yang betul tetapi mereka (pemilik) guna sindiket ini yang menjalankan kegiatan perbaharui cukai jalan dengan cara "mengelak" pelbagai prosedur," katanya dan menambah ia menawarkan perkhidmatan kepada pemilik kereta dan motosikal.

Menurut laporan akhbar semalam, sindiket yang bergiat aktif sejak beberapa tahun lepas itu dipercayai menawarkan perkhidmatan bagi memperbaharui cukai kenderaan tamat tempoh melebihi setahun tanpa perlu pemeriksaan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) dan Puspakom.

Sindiket ini juga menawarkan khidmat memperbaharui cukai kenderaan kepada pemilik yang terlibat kemalangan, kereta potong, mengubah kapasiti enjin dan yang tidak memenuhi spesifikasi.

Kegiatan yang mampu mengaut keuntungan puluhan ribu ringgit itu beroperasi di Pahang dan Perak serta dipercayai didalangi orang dalam agensi yang terlibat.

SPRM mengesan dan menyita 30 kereta yang menggunakan khidmat sindiket itu dan percaya lebih banyak kenderaan terlibat.
Tiada ulasan:

Catat Ulasan

'Like' Facebook

Rakan-rakan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...