Rabu, 6 Mac 2013

Lahad Datu : Kapal penyelamat Filipina untuk bawa pulang rakyatnya


Dua kapal Pengawal Pantai Filipina diletakkan dalam keadaan bersiap sedia di Zamboanga City untuk dihantar ke perairan sempadan Malaysia-Filipina bagi memberi bantuan kemanusiaan kepada rakyat negara ini, yang terjejas akibat ketegangan di Sabah ekoran pencerobohan kumpulan bersenjata dari Filipina.

Jurucakap Pengawal Pantai, Leftenan Komander Armand Balilo berkata, kapal mencari dan menyelamat, PCG BRP Edsa (SARV 002) dan BRP Davao del Norte (SARV 3504) kini 'sedang menunggu arahan daripada Jabatan Hal Ehwal Luar untuk dikerah ke sempadan antara kedua-dua negara berjiran ini'.

"Ekoran misi itu adalah untuk tujuan kemanusiaan, kami berharap kerajaan Malaysia akan membenarkan kapal-kapal tersebut membawa pulang rakyat Filipina yang mahu meninggalkan Sabah ketika ketegangan antara pasukan keselamatan Malaysia dan kumpulan bersenjata Kesultanan Sulu berterusan," katanya yang dipetik oleh Inquirer.net.

Komen : Rasanya kalau Nuar Al-Jubri nak ikut naik kapal ini untuk meninggalkan Malaysia pun amatlah dialu-alukan.5 ulasan:

 1. tongkang ni elok hanyut kt laut jer.hahahah....

  BalasPadam
 2. salam perjuangan..mohon pautkan blog saya disini..tenkiu :)

  http://minahmurai.blogspot.com/

  saye sudah pautkan blog anda disana

  BalasPadam
 3. nie kapal APMM (maritim) klo x silap aku...

  BalasPadam
 4. Agak pelik tindakan Philippine..!! Ni kapal Philippine ke atau kapal agen CIA....
  Mula2 setuju gelaran pengannas...hari ni dah tak setuju....

  BalasPadam

'Like' Facebook

Rakan-rakan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...